Forleden gikk jeg rundt å lette etter en termos av god kvalitet, men jeg kom isteden plutselig over en storm-lighter fra Primus som jeg ikke hadde sett tidligere. Jeg kan ikke si annet enn at magefølelsen umiddelbart mente at det lyste kvalitet av den og  da bare måtte jeg sjekke den ut. Så noen minutter senere og 179,- kroner fattigere dro jeg hjem fra Clas Ohlson med ny storm-lighter i stede for termos. Etter å ha fått prøvd den litt gir jeg den så langt terningkast 6, men det gjennstår selvsagt å prøve denne over tid. Så langt ser og føles den i alle fall utmerket.  

Jeg har nå prøvd den litt ut ett par dager og det er helt klart en svært velfungerende lighter. Flammen holder hele 1300 grader og du brenner lett hull i f.eks. brusbokser etc. -Rene sveiseflammen… Og til opptenning av bål, ovn, peis eller stormkjøkken fungerer den aldeles konge. Jeg er faktisk strålende fornøyd. Litt tynne fliser og noe never så tente bålet på første trykk, 5 sekunder og bålet klarte seg selv etter dette. Flammen er så sterk at den setter fyr tilnærmet rett i en større vedkubbe. Riktignok ved å rette flammen noe lenger enn når man forsøker å frese igang en neve bjørkenever.

Det er ikke flust med gode alternativer til den klassiske fyrstikka og i alle fall ikke til en noen lunde edruelig pris, men her føler jeg at jeg har funnet svaret. Tidligere har jeg brukt Zippo, men til stadighet måtte vende tilbake til fyrstikker. Jeg har også forsøkt flint-stav, men det har i alle fall ikke jeg fått taket på. Beklager. Men også der går vel noe av effektiviteten på at flint-gnistene som man skraper frem holder svært høy temperatur, og nettopp derfor skal den fungere så effektivt som mange hevder.

Liten og lett, -som en zippo-lighter i vekt og volum i lomma.

Lighteren fylles med vanlig lighter-butan gas og fylles enkelt ved å snu lighteren på hode og presse ventilen fra butanflasken ned i påfyllingsventilen. Små vinduer i lighterens kropp viser gass/fuel mengden i lighteren. Den har også en «tut» der flammen kommer ut, denne fungerer utmerket. Nesten som en liten pistolmunning som stikke mot der du vil ha fyr og flamme.

Det virker til at denne lighteren har litt ulike navn avhengig av hvilket land du kjøper den, men her i gammle landet heter den «Primus Power Lighter». Butangassen kjøper du der du kan få kjøpt lighter-gass, for eksempel Narvesen eller hos velassorterte kolonial forretninger. Byggevarer kan kanskje også ha dette. Clas Ohlson hadde i alle fall og der kostet en boks rundt 60-70 kroner. – Og den holder nok lenge ville jeg tro.

Når man skal fyre bål ute så er det ikke alltid like lett, men om du gjør grunnarbeidet skikkelig så går det ofte som en drøm. Personlig legger jeg gjerne ett par kubber i bunnen som «golv» og bygger så opp med små tynne kvister, never o.l, og litt tykkere tørr-kvister over der igjen. Bare husk å ha tilgang på luft mellom pinner og ved, neveren og de tynne tørr-kvistene. For det som er smått og lettbrent brenner fort opp og da er det viktig at det allerede er noe grovere materiale tilgjengelig som kan ta fyr og starte en kontinuitet i bålet. Tørre kvister på nedre del av furu er perfekt som «bål-starter», men ofte har jeg med meg ett par kubber i sekken som jeg fin-kutter og fyrer med. Jeg fyrer mye bål og er ofte på samme stedene, så for ikke å «slite» ut skogen er det en grei og fornuftig løsning å ha med seg noen vedpinner på korte turer.

-Og for all del, drit i at alt skal være så veldig primitivt. Har du en fyringsbrikett eller to liggende i sekken så er jo det en kongeløsning. Det er likevel viktig å fyre opp bålet på gamlemåten fra tid til annen, slik at man ikke glemmer kunsten og at man gir seg selv visheten om at man behersker det om man må. Men i det dagligdagse så er jeg for enkle løsninger som virker, -og det gjør tennbrikketter 🙂

Ferdig rigget, klar for tenning. Her med medbrakt ved.

Her fyres det. 3-5 sek med lighteren og alt er på stell.

Nå tar småveden fyr…

Og så legges etterhvert litt grøvere pinner på bålet

Whoala… Opp med termosen og litt varmt i koppen så er kosen i gang…

Selvutløser er alltid kjekt… eller selfistang!

Kira værer elg eller rådyr…

 

For detalj-studie av lighteren:

  1. Denne har eg ein av kvar i dagstur sekken, i syncroflex sekken og i fotosekken. Den fungerer helt topp og brenner lenge uten å få nevneverdige svakheter ved varmgang. Chlas Olson har også beste pris. Har Primus Omnufuel og Primus Easyfuel… sistnevnte med Piezo-tenner… som kan ryke og da er Primus lighteren god å ha… I tillegg til fyrstål.

  2. Ken I. Adolfsen

    stor svakhet at den ikke funker etter å ha vært under vann (kanovelt). Tar laaaang tid å få den tørr nok til at gassen tar fyr.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.