Sydenferie trenger ikke bare være sandstrender. Når folk snakker om Gran Canaria så tenker vi som oftest på den klassiske sydenturen. Sol, strender og bading. Turistfella. Gateselgere med uspiselig oppførsel… men det kan være mye mer enn det. Lei deg en bil og dra opp i fjellene. Der vil du finne et meget spesielt landskap. Det er bratt, trangt og smalt. En opplevelse i seg selv, men beregn deg god tid, for selv om avstandene ofte ikke er mer enn noen få mil så tar det tid. Fartsgrensene er ofte 30 eller 40 km/t og om du kjører etter forholdene så er nok ikke den faktiske hastigheten mer enn 15-20 km. Da tar det tid!

Første kryss etter Ayacata på GC-60 mot Tejeda

Første kryss etter Ayacata på GC-60 mot Tejeda

Vi hadde bestemt oss på forhånd for å få til en fjelltur i løpet av ferien. Vi googlet øya mens vi var der, og den 6 dagen endte vi opp med en tur  til en av øyas høyeste topper med sine 1415 m.o.h. – Roque Bentayaga. Veien dit var tildels lang og kronglete. Det gikk fint, men det tar som sagt tid. Vi holdt til på sør-kysten og kjørte opp til en liten landsby som heter Ayacata. Derfra kjører man GC-60 mot Tejeda, men før du kommer dit skal du ta av og ett par ganger mot venstre og snart er du fremme på parkeringen som er utgangspunktet for turen.

Selve turen er ikke så lang og egentlig heller ikke særlig krevende. I alle fall ikke for norske innbyggere med et minimum av kunnskap om fjell fra før. I den grad det er noen utfordringer underveis så er det at stien kan fremstå som litt luftig enkelte steder, men det er ingen krise. Vi brukte ca 18 minutter opp samt noe tid på topp-punktet og var vel tilbake til bilen etter ca 45 minutter. Så det var ikke lange turen.

Temperaturen denne dagen lå på ca 8 grader oppe i fjellene, det var tåke og tidvis regn. Nede ved kysten var det solskinn, så uværet lå oppe i fjellene.

 

Neste avkjøring mot venstre ser du her…

 

Om ikke lenge ser du dette krysset. Fortsett gjennom bommen og opp til parkeringsplass.

 

Her starter turen. Parkeringen er oppe til venstre i bildet.

Ruta følger det lyse brune tracket i bildet

 

Toppen sett fra starten av løypa

 

Til tider er det luftig…

 

Toppen kommer etterhvert bedre til syne

 

I flere av hulene underveis hadde folk gjort sitt fornødne… egentlig ganske grisete og unødvendig på en såpass kort tur. Det var toaletter på parkeringsplassen.

 

Siste biten før topp-punktet var sikret med boltet tau. Her var en av de luftige passasjene underveis.

 

En fjellhule som bokstavelig talt hang i løse lufta

 

Skulle du videre herfra måtte du klatre og sikre på vanlig måte. Vi var kun vandrere denne dagen.

Dette var en annerledes syden-opplevelse som kan anbefales om du vil ha en variert ferie. Det finnes en rekke turer som er beskrevet på nettet, alle med ulike lengder og varighet. Dette må anses som en kort tur og overkommelig for de aller fleste. Fin kombinasjon med besøk i byen Tejeda, som er regnet blant de fineste byene i hele Spania. (Inne på 10 på topp lista).

Takk for turen!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.