Av og til så kommer man over sørgelige resultater av ukunnskap. Man finner spor av missbrukt og missforstått friluftsliv. Jeg får vondt helt inn i hjerterota over at folk kan finne på de merkeligste ting når de er på tur. Én ting er at jeg ofte tar med andres søppel hjem. Jeg vet ikke hvor mange brus, energidrikk, -og ølbokser jeg har tatt med hjem. Tror folk at de blir borte av seg selv? Jeg bare spør? Det som er enda verre er når det er gjort ubotelig skade slik bildene under vil vise. Dette er et så grovt eksempel at det må stå der som en tydelig advarsel på hvordan det ikke skal gjøres.

Jeg tar meg selv i å undres over hva som egentlig var hensikten? Hva ville de med dette, disse friluftsvandalene som har herjet her? Egentlig er jo dette helt kunnskapsløst og det minner unektelig om noen som tror de er gode friluftsfolk om de kan lage seg en type «hjemmekomfort» ved hjelp av det de har og finner… Derfor har de laget noe som kan minne om et sett knagger til å henge klærne på, og de har brukt fiskesnøre til å feste stokken med i mangel på annet tau? Det er uansett helt fullstendig idioti og det har ingen ting med kunnskap om å klare seg ute i det fri å gjøre. Det viser heller det stikk motsatte. Komplett u-kunnskap!

Hmmm… Forstå det den som kan!

 

Hva er dette? knagger? Hva er tanken, liksom?

 

 

Har de forsøkt å hugge en frisk furu til ved? De har i alle fall kappet et friskt tre og den er kappet i passe koko høyde…

Ikke gjør slikt? Det er bare trist.

Uten sammenligning forøvrig…
Jeg skal ikke rakke ned på speiderbevegelsen, eller på noen måte gi de skylden for dette, for speiderbevegelsen har mye fint i seg. Men, de formidler ofte en grunnleggende idé om å bygge alt av tau og pinner. Litt flåsete sagt så bygger de alt fra vaskevannsfat til latriner med tau, pinner og trær… og de fleste av de som læres opp til dette er barn ledet av unge voksne eller voksne. Gjennom en slik «opplæring» i primitiv «klare-seg-selv» kunnskap så får de en fordreid oppfatning av hva friluftslivet egentlig handler om. Personlig tror og mener jeg at dette kan gi utslag som det vi ser av bildene her. Det må være «unger» uten fornuftig tilsyn og med en fordreid idé om hva friluftsliv er som ligger bak slike påfunn som jeg viser bilder av her.

Jeg mener derfor at speiderbevegelsen bør gå i seg selv og endre praksis og tankegang rundt den grunnleggende ideen om å knyte sammen pinner med tau hele tiden. For friluftsliv og i forlengelsen av det, -tanker om å overleve på naturens vilkår, handler ikke om å skulle bygge alt mulig av og med det du finner. Det handler mye mer om hvordan du klarer deg uten å brekke så mye som en kvist. Det burde handle om hvordan drive friluftsliv uten at noen i det hele tatt kan se at du har vært der ute i naturen. Det representerer sunne friluftsverdier.

Bruke naturen, – men ikke forbruke den! Det er slike verdier Speiderbevegelsen burde indoktrinere sine unge medlemmer med. Det vil gi varig verdi for de som går i «speider’n».

-Vel, nå blir jeg vel muligens «hengt» av mange som føler seg angrepet, men dette er en sannhet noen og enhver bør ta innover seg. Jeg har med egne øyne sett skogholt der en hel speidertropp har slått leir… og alle ungene har gått berserk med speiderknivene sine… det ser ikke pent ut etter dem. Og alt er hugget og kappet med kniv i hoftehøyde…

Men igjen må jeg understreke at det siste hjertesukket her er ikke ment som en beskyldning for det som er dokumentert i bildene over. Men i forlengelsen av bildene og den «casen» jeg viser til i artikkelen over, så kan jeg ikke unngå å gjøre de refleksjonene jeg gjør kontra speiderbevegelsen. Jeg har selv vært speider gjennom ganske mange år som guttunge. Helt fra jeg startet som ulvunge og til jeg sluttet som Rover-speider i 17 års alderen. Da for å begynne et voksenliv i Røde Kors Hjelpekorps. Så jeg kjenner systemet. Speiderbevegelsen har mye bra i seg, men på noen områder mener jeg det drives en merkelig vranglære, og det er på feltet «bygg alt av tau og pinner».

Noen som kan føle et streif av gjenkjennelse her?

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.