Jeg skal ta for meg dette tema og belyse noen av mine tanker om akkurat dette. Jeg har jo som kanskje noen har fått med seg startet litt opp igjen med dette livet i friluft etter en lang pause på rundt 20 år. Jeg finner frem mitt gamle utstyr i tur og orden i håp om at dette fortsatt er like intakt og bra som det var dengang da … uppps… vel, det har faktisk skjedd en del på utstyrsfronten i løpet av disse årene. Så også på primus-fronten!

Jeg fant forleden frem mine gamle stormkjøkken. Jeg hadde 5 stk liggende. 2 små trangia sett og 3 store. Her er det jo rødsprit som var tingen. noen av kjelene var det etset bitte små mikroskopiske hull i, så vannet rant rett igjennom. Forøvrig var de helt i tråd med dagens varianter, men det har likevel skjedd utrolig mye på brennerfronten. Denne artikkelen skal si mye mer om brennere enn om kjeler og kokekar. Kokekarene får dere enn så lenge finne ut av selv.

Les også: Ettermontering av gassbrenner til Trangia Rødsprit-sett.

Jeg fant derfor frem min gamle Sigg FireJet. Dette må ha vært en av de første multifuelbrennerene som kom på markedet. I alle fall i et slikt lite miniformat. Jeg har nok et par Hiker 111 liggende et sted også, men de er litt store og tunge føler jeg, så har ikke lett noe videre etter disse. Men FireJet’n ble testet ut på bensin i gårdsplassen og den brant fint etter forvarming. Problemet var at det tok tid. Å koke opp vann var en møysommelig jobb med denne brenneren, så jeg begynte å orientere meg i dagens marked. Etter å ha lest meg opp både gjennom produsentenes informasjon og på en rekke norske og utenlandske forumer var det 3 brennere som skilte seg ut. I tilfeldig rekkefølge:

Primus omnifuel, her på gass.

  1. Primus Omnifuel II (Gass og multifuel)
  2. Optimus Nova+ (Multifuel)
  3. MSR XGK-EX (Gass og multifuel)

Jeg endte opp med en Omnifuel II og tester den ut på gass nå om dagen.

Gass/Isobutan-blandinger
Gass er i dette tilfelle engangsbokser med Lindal-kobling (skrukobling). Beholderen er ofte fylt med en blanding av +/- 20 prosent Propan og 80 prosent Isobutan, men brennerene kan også benytte ren butan. Forskjellen på ren Butan og disse blandingene er tempraturgrensene for de ulike stoffene/gassene. Av disse tre flytende væskene tåler Propan kulda best, men er også den dyreste av disse og gir et større trykk i boksen. Derfor blandes disse gassene for å minke trykket (risikobegrensning for ulykke) og for øke den nedre grensen for arbeidstempratur. arbeidstempraturen vil stige oppover +-skalaen proporsjonalt med butaninnholdet blandingen har. Likevel forutsetter jeg at valg av gasstype ikke vil gi noen merkbar forskjell så lenge tempraturen ved bruk er rundt +5 grader eller varmere. Skal man på tur i kaldere klima enn det så vil jeg heller satse på bensin/multifuel isteden.

Biltema eller originalbokser fra primus etc?
Det er jo en prisforskjell ute å går. Ganske betydelig også faktisk. Om du er en del på tur og bruker brenneren din aktivt er det så absolutt noe å hente på å være prisbevist. Når det gjelder gassbokser til turbrennere så er det tilnærmet samme produsent på alt sammen. I alle fall de fleste merkene vi har på det norske markedet. Derfor er det ikke noe i veien for å velge det rimeligste. Alt annet fremstår som tull i mitt hode i alle fall. Produsenten, et firma i Korea, har i dag så stor andel av verdensmarkedet at de er totalt dominerende.

Om du ser nøye på boksene du kjøper her i Norden, så har alle boksene samme fysiske form, de har samme beskyttelsescap på toppen og de har samme dato/produskjonsmerking trykket i den ovale bunnen av boksen. Det er kun fargedesignet og teksten på selve boksene som er forskjellig.

Legg merke til plastbeskyttelsen. Helt lik på begge boksene. Den ene fra Primus og den andre fra Biltema

Etter litt research fant jeg dette om produsenten: TAEYANG CORPORATION is the largest butane fuel cartridge manufacturer in the world which established in 1989. Equipped with advanced facilities covering everything from cartridge printing and coating to gas charging and packing. The company exporting its butane gas and cartridges to more than 65 countries under the brand name dominating around 60% of global market share as well as 70% of domestic market share as of 2015.

Her er boksen merket med produsentnavn

Kostnader/priser (april 2017)
Det absolutt billigste er jo ren Butan. 227 gram hos biltema koster 19,80, som tilsvarer 0,08/gr. Boksene med 230 gram blandingsgass fra Biltema (samme som primus etc med skrukobling) koster 39,90, som utgjør 0,17/gr. Det er altså over dobbel pris av ren butan og egenskapene er i praksis de samme så lenge lufttempraturen er moderat og på pluss-siden. +5 grader og oppover vil i alle fall fungere på alt og da er gass – gass uansett type. Problemet er bare at koblingene på disse to boksene, butanboksen og de med skrukobling, er forskjellig. Det finnes likevel overganger å få på ebay. Fra butanflaskekobling til Lindal-kobling (skrukobling). Men styr unna billig-koblingene fra Kina, de er det en rekke problemstillinger rundt. Om denne typen beholder skal brukes direkte mot brenneren med overgang så bør boksen stå oppreist hele tiden. Dette fordi tilførselen (materøret) inne i butanflasken er bøyd i en vinkel. Ligger boksen feil vil det fort oppstå flammer og uønskede effekter pga ujavn tilførsel i ventilen.

Men det finnes en bedre løsning dersom man vil bruke billig butan. Det er å fylle den over på en vanlig tom boks med Lindal-kobling. Det er selvfølgelig ikke anbefalt av produsentene, for de er selvsagt ute etter å tjene penger. Slik sett påstår de jo selvsagt at du kun skal bruke original gass til din brenner… men her er det åpenbart at produsentene har to klare intensjoner:

  1. De vil «skremme» deg til å kjøpe deres produkter
  2. De benytter også anledningen til å fraskrive seg ethvert ansvar dersom du bruker andre merker enn deres.

Når det gjelder Biltema sin 450 grams boks så koster den 59,90. Dette tilsvarer en pris på 0,13/gr.

Så konklusjonen blir at om du kjøper store bokser så gir det adskillig bedre økonomi i forbruket. Problemet er jo bare at de fleste gidder jo ikke å bære på en halv kilo ekstra gass om man bare trenger en 100 grams boks med på tur?

Om vi sammenligner prisen på den lille 100 grams boksen til primus, som egentlig er den beste størrelsen til småturer i daglilivet, så koster den 69,- det utgjør da hele 0,69/gr.

La oss ta et praktisk eksempel: En liten kaffekok + varme opp et par pølser, bruker ca 6 gram gass som tilsvarer 0,78 kr med den store biltemaboksen (450gr). Med 100gr boksen til primus vil den samme operasjonen koste deg 4,14 kr. Så man må selvsagt vurdere bruken og egne behov, men bruker du brenneren din mye på gass så er det litt å hente på å være bevist på gassen i lengden. Hadde vi for eksempel brukt Butan fra Biltema så ville det ikke kostet mer enn 0,48 kr. -Da er vi snart nede på en 1/10 av prisen sammenlignet med Primus sin 100 grams boks.

Kan man refylle beholderne selv?
Vel, nei i teorien kan man ikke det. Det er i alle fall i mot alle anbefalinger. Men det finnes et firma som heter G-WORKS, de lager høykvalitets-overganger mellom butanflasketoppen og Lindal-kobling. De har også en adapter som heter «Gas Saver +». Det er en adapter med Lindal-kobling i begge ender og kran i midten. Da kan man f.eks skru inn en stor boks fra f.eks Biltema i den ene siden og en tom mindre boks (f.eks 100gr) i den andre enden, og så skru opp krana og fylle over på den tomme boksen. Altså refill.

Dette er selvsagt ikke noe leverandørene går god for og det er selvsagt forbundet med risiko i betydningen av at man jobber med gass som er lettantennelig og beholdere som er trykkbasert. Så dette er selvsagt noe folk får gjøre på eget ansvar. Men det er mulig. Med koblingene til G-Works virker det også til å være en grei øvelse om man setter seg inn i detaljene rundt dette og samtidig gjør det riktig. Husk i så måte at disse beholderne ikke er egnet til annet enn butan og isobutan-blandinger. Ren propan på disse boksene vil være livsfarlig da Propan alene gir mye høyere trykk i tanken, -det er ikke disse engangs-boksene laget for.

NB! Sjekk også tom-boksen du skal fylle nøye for skader før bruk. Skadede bokser kasseres. -Og en siste liten ting: Det anbefales ikke å refylle boksene mer enn 10-12 ganger. Sett en R med sprittusj i bunnen av flasken og en «strek» for hver fylling. Da har du kontrollen.

Gas Saver + (finnes også i en litt enklere versjon som heter Gas Saver R1).

Refill i praksis mellom to bokser

Butanflaske adapter for stående butanflasker (227gr) til Lindal-kobling.

Oppskrift: Skru «Gas Saver +» inn i den tomme boksen først. Sjekk at krana er stengt. Skru så inn den boksen du skal fylle fra (enten butanboks med overgang eller en 450 gr boks). Mottagerboksen står på underlaget og boksen det fylles fra står på hode. Om du vil ha litt «friere flyt» kan den tomme boksen med fordel settes i fryseren noen minutter før fylling og den fulle boksen kan stå litt i f.eks sola. Noen tar 3-4 skjeer med 40 graders vann i bunnen (som nå er toppen) av den boksen det fylles fra. En 230 grams boks fyller seg normalt i løpet av et minutt eller så, så følg med og steng krana før du skiller boksene igjen. Det er ved å veie boksene at du kontrollerer mengde. Ikke overfyll boksene. Så fyll heller i litt flere operasjoner med veiing imellom. Du må ha maks den gram-vekta som boksen er beregnet for. Så lenge du vet hva beholderen veier tom så ser du gassvekta ved å veie og regne ut gassvekta. Er det kommet mer inn en du skal ha bør det justeres ved å skru av boksen det fylles fra og så åpne krana forsiktig slik at du slipper ut det overskytende.

-Dette er øvelser man selvsagt ikke driver med, men om man trosser alle advarsler så gjør det nå endelig ute og langt fra antennelseskilder…

Advarsel: Dette kan medføre alvorlige ulykker og jeg anbefaler derfor ingen å gjøre dette selv. Jeg formidler kun at det finnes verktøy og muligheter for de som er gale nok til å begi seg ut på dette. Om du prøver deg, helt eller delvis, så er det ditt personlige valg og ditt ansvar. Bare så det er sagt!!!

Multifuel
Multifuelbrennerene brenner jo ofte det meste. Mange sverger til parafin da dette senker risiko for brann ved grising eller smålekasje fra tank/flaske. Problemet med parafin er at den setter lukt og smak, samt at den fordamper dårlig. Den er litt oljeaktig i så måte. Så lekkasje i sekken er tilnærmet katastrofe. Der er bensinen langt bedre. Den fordamper raskt og blir i praksis borte, men den antenner altså langt mer eksplosivt om det skulle lekke i omgivelser med åpen flamme. F.eks inne i teltet vinterstid. Nå er selvsagt alle leverandører av slike brennere enige om at disse egner seg ikke til å bruke innendørs i teltet. Hverken til matlaging eller til oppvarming. Det er bare det at det gjør jo de aller fleste uansett og leverandørenes motivasjon for å presisere dette går nok ut på å sikre seg at de har ryggen fri om noen vil skylde på dem for at det gikk aldeles galt med telt og sovepose om det skulle gå galt. Jeg tenker at hver og en må ta ansvar for dette selv, for det vil kreve stor grad av oppmerksomhet dersom du velger å fyre inne i teltet. Uansett om det er med bensin eller parafin. Det vil hjelpe på sikkerheten om du monterer brenneren og brenselsflaska på en treplate slik at du er sikret et støtt underlag. Da skal det i alle fall litt mer til før det velter inne i teltet.

Med dette i minne så sørg for å kjenne brenneren din godt. Om du vet hvordan den oppfører seg så er du også mer i stand til å vurdere tryggheten ved bruk. Start i det små og eskalere bruken etterhvert som erfaringen øker. Det er tross alt åpen flamme og drivstoff eller gass vi håndterer.

Soting
Jeg har sett når folk bruker vanlig bensin. Det soter noe overstyggelig og er derfor lite egnet sett med mine øyne. Det samme med diesel. Nå er diesel, spesielt på vinterstid i Norge, ganske likt parafin. Rettere sagt så inneholder vinterdiesel ganske mye parafin. Men drivstoff til biler er lite egnet som fuel til turbruk uansett da det inneholder mye annet enn bare hovedstoffet. Så skal du bruke bensin så selges det «Heptan» på apoteket, men det er nok dyrt. Dette er renset medisinsk bensin. Du får vel også kjøpt en renset form i literflasker hos sportsbutikkene, men felles for disse løsningene er at de koster jo «skjorta». For min del foretrekker jeg derfor Aspen 4-takts miljøbensin. Det er Aspen i blå kanne. Denne får du kjøpt på Jernia og byggevareutsalg og er beregnet på 4-takts motorer i gressklippere, ryddesager og slikt. Men husk: Kun den blå, -ikke den oransje kanna fra Aspen, det er nemlig 2-takts bensin og den er oljeblandet. Så den soter voldsomt.

Lykke til med primuslivet!

Villmarksliv.eu og artikkelforfatteren er ikke under noen omstendighet ansvarlig for noen form for skade som kan oppstå fra bruk av informasjon funnet i denne artikkelen. Nyttiggjøring av informasjon fra denne artikkelen er helt og holdent opp til hver enkelt leser og følger av dette vil måtte stå for brukerens egen risiko og regning.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.