Det er torsdag 4 mai og jeg har time på sykehuset i Tønsberg for en kontroll. Jeg har avtalt med Jørn, en gammel venn, at han kan bli med meg i dag. Vi var enige om å tilnærme oss «kyst-stien» ett eller annet sted i nærområdet av Tønsberg etter at jeg var ferdig på sykehuset. Valget falt på Tønsbergs nabokommune Tjøme og attraksjonen «Verdens Ende». Det får meg til å tenke på Guren Hagen sin tekst, -Det store i det små. For det nære friluftslivet, helt uten de store anstrengelsene, kan også levere utrolige flotte turopplevelser.

Denne dagen viser med all tydelighet at det er ikke lengden det kommer an på. Du kjører så og si helt frem. Parkerer (og betaler) før du går utover én av de asfalterte gangstiene som fører en rett ut til det kjente symbolet på «Verdens Ende», nemlig varden med det gamle fyretårnet i stein. Derfra tar du det selv. Det er svaberg langt ut mot Ferder fyr. Vel, «langt ut mot» må vel sies å være et relativt upresist uttrykk i denne sammenhengen. For dette må nok regnes som det relativt nære friluftslivet. Disse korte utfluktene gir uansett like mye verdighet som de litt lengre turene. Det er bare noe annet.

Jørn, mat og en dose plastsøppel som har drevet i land

Vi hadde kjøpt med oss noen grove rundstykker, litt å drikke, Jarlsbergost og noen bananer. Så vi gikk først ned mot sjøen og fant oss et lunt sted der vi kunne nyte litt mat i ro og fred. Deretter gikk vi tilbake til bilen og la fra oss posen med mat. Vi valgte å gå venstre akse når vi gikk tilbake. Ut mot båthavna. Helt i enden av havna gikk det først en molo ut, så en bro og deretter var du hengitt til bratte svaberg som enkelte steder gikk loddrett rett i fjorden. Alt sammen mens du sakte beveger deg nærmere og nærmere Ferder Fyr.

 

 

Selve symbolet på Verdens Ende…

 

Hovedhuset på dette stedet…

 

Alt har en ende… på vei tilbake til bilen

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.