Jeg har flere ganger snakket opp de små hverdags-turene. Det enkle friluftslivet. Det du har lettest tilgjengelig der du bor. Det kan likevel fort bli ensformig om du er mye ute på tur. Derfor skal jeg i denne artikkelen si litt om hvordan jeg selv forsøker å variere hverdags-aktivitetene for å ikke få overdose.

Jeg har noen ulike øvelser som jeg veksler på. Det er sykkeltur, kajakkturer, fisketurer, skogsturer og snaufjell-turer. Og så kan man i tillegg fordele de ulike turene i ulike områder fra gang til gang. Da blir variasjonen maksimal og man går ikke så lett lei av samme øvelsen dag etter dag. Og så bør det nevnes at noen ganger kombinerer jeg ulike alternativer. Går på skogstur med fiskestang. Sykkler til et sted med fiskemuligheter. Eller padler kajakk til en øy og blir der med hengekøya og primusen. Ser på dyrelivet. Fisken som vaker eller fuglene som steller med sitt. På nesten alle turer er kikkerten en god følgesvenn. Det er mye artig å betrakte. Som på Sønstevann der jeg ofte padler kajakk, der er det ikke mindre enn tre ørnereir rundt om på Sønstevann og Damvann. Disse to vannene henger sammen, men er delt av en lang halvøy og flere småøyer.

Så bruk tiden aktivt, velg aktivitet ut fra vær, føre og vind. -Og varier!

– Jeg har også ett motto som jeg føler gir meg det rette perspektivet på mitt friluftsliv: Tell timer, ikke kilometer.

Nyt dagen og gi deg selv tid til å kjenne på gleden. Vil du ha en pause, så ta den. Vil du gå en kort tur og bare være ved målet og slappe av, så gjør det. Selv en 25-30 minutters tur inn til ett lite skogs eller fjellvann vil gi deg tilnærmet en time aktiv gange til sammen. Det er det uansett helse i. Og om du er der en time eller tre og nyter stillheten, ja så er det god helse i det også. Det er når du selv gir deg denne «slækken» at du finner roen og nytelsen ved det å være ute.

Hva skal man gjøre da, om man bare er der inne noen timer? Har du vanskelig for å få roen under slike omstendigheter? Føler fort rastløsheten? Det er relativt normalt tror jeg, i disse stressede tider der alle har hendene fulle med jobbstress, mobil, facebook og Twitter… Men forsøk å legge det vekk en stund. Det gjør deg godt. Jeg for min del finner alltid noe å drive med. Noen ganger rigger jeg meg til med hengekøya (nesten bestandig faktisk), leser litt i en god bok, lager meg litt mat, finner og drar frem litt nedfallsved som jeg skjærer og kløyver og legger i lager til senere i høst når bålforbudet er forbi. Noen ganger kaster jeg litt med fiskestanga, og av og til gjør jeg ingen ting. Da bare er jeg der.

Når det er slike korte turer så kan man jo også pakke med seg litt rikelig med utstyr så man har komfort. Primus med gass, liggeunderlag, hengekøye med oppheng, sag, øks, kamera, litt ekstra klær. Litt spennende mat til steikepanna… da blir sekken passe tung og du får bedre trening. Når turene er korte kan man heller fråtse litt i vektbelastningen. bonus for formen tenker jeg da.

Vel, jeg får legge ut noen bilder fra Juni-turene 2017 som litt ekstra påfyll til denne teksten 🙂 – (i alle fall turer frem til 27.6, – i morgen drar jeg til Kalhovd og Hardangervidda)

4 juni 2017: Mina på Skaratjønn

 

4 juni 2017: Trude og Kira på Skaratjønn

 

8. juni: Fisketur i Tinnelva… uten bilder og uten fisk!!!

 

10. Juni: Søskenbarntreff på Gaustablikk.

 

12 juni: Sykkeltur til Ble Camping (3,4 mil) med hengekøyerast

 

13 juni: Fisketur på Follsjø med Jan-Erik og Ole Henry.

 

13 juni: båtfører Jan-Erik

 

13 juni: Fisketur på Follsjø med Tjøstheimstanga fra 80-tallet…

 

13 juni: …og fangsten ble 17 flotte…

 

18 juni: På Djupetjønn

 

18 juni: Djupetjønn

 

19, 20 og 21 Juni er jeg på Hellem-moen og ser etter småfolket i skogen… en av dagene så jeg to som kom svømmende. men like brått som jeg så de så plasket de med halen og dykket ned.

21 juni: Beverhytta ved Hellem

 

21 juni: Slik ser det ut med en kunstig innsjø laget av flittige bever-sjeler

 

21: juni: Glad i Bjørk den dere jækelen…

 

22 juni: Spor av vinterbål på Hellem-moen

22 juni: Hund og Høvding på tur.

 

25 og 27 juni: Padletur på Sønstevann. La ut fra Svartebu og padlet ned i enden av Sønstevann begge dager. (Bilder kun fra 27.juni)

27 juni: Sønstevann

 

27 juni: Sønstevann

 

27 juni: I hengekøya på Sønstevann

I morgen blir det overnattingstur til Kalhovd. Snaufjell krever telt… ingen trær til hengekøya. Egen rapport fra denne turen kommer senere.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.