Hva er Geocaching?

Om du ennå ikke har stiftet bekjentskap med begrepet så er det et nettbasert «samfunn» av folk som liker å bruke nettet, koordinater, gps eller mobil med apper, for å finne gjemte bokser rundt om i naturen, eller i byen. praktisk talt over hele verden.

Det er et sett med folk fra alle verdens hjørner som legger ut skjulte «bokser» – eller geocacher – som andre som driver med det samme kan finne. I boksene finner man småting som kan byttes. En ting inn og en ting ut… og en loggbok der du kvitterer for at du har funnet cachen.

Når du kommer hjem så går du inn på din konto (gratis eller premium) og registrerer ditt funn. Der finner du statistikk, kan lese logg fra andre som har besøkt samme boks og du kan søke etter bokser på kartet. Enten for et sted du skal reise til eller for ditt eget nærområde.

På denne «Spoten» har jeg en utlagt «GeoCach»

Når jeg startet med dette, i 2005, var det i sin spede begynnelse. Nå 14 år senere (2019) har det vært en enorm vekst og spredningen av skjulte bokser (cacher) er enormt. I 2005 var det stort sett bare ute i naturen man fant disse boksene og de var av en størrelse som hadde litt av hvert som innhold. I dag finnes «cachene» i alle varianter og størrelser, og like ofte i byene, langs veiene og ved de fleste turist-attraksjoner, like mye som i skogene og i fjellene.

Nå finner du micro-cacher som er bitte små, ofte magnetiske beholdere, som er skjult på de trangeste og mest folkerike stedene i byene. Eller du kan finne en sylynder tredd inn i en kirkemur, eller en liten microbeholder som er festet til undersiden av en brygge… ja det finnes ikke lenger noen grenser for oppfinnsomhet på type beholder eller plassering. Men små micro-cacher er bare utstyrt med en liten rullet logg-lapp for en kort signering og er slik sett litt kjedeligere for barn enn store bokser med mange små bytte-ting.

Alle prikkene på kartet er utlagte «cacher» (bokser) i mitt nærområde. Du finner tilsvarende over hele verden. Tilnærmet over alt!

Koordinatene på hvor du finner boksene finner du også på geocaching.com. Eller du kan bruke en mobilapp fra samme sted som lastes ned for iphone eller android telefonen din. Det finnes også en tredjepartsleverandør som har en meget bra app som heter L4C Pro (finnes også i en light-versjon som er gratis).

På mobilen kan skjermen se slik ut:

Vær obs på at det kan være dårlig mobildekning i enkelte områder, da er en GPS mottager eller god gammeldags kunnskap med kart og kompass nødvendig. Dette var tilfellet for «Cachen» som vises i dette mobilbildet. Der var det liten eller ingen mobildekning og jeg måtte da omsette punkter til det manuelle kartet og orientere på gamlemåten for å finne «skatten». I dette tilfellet kjørte jeg til en egnet parkering langs «Hovinvegen» og gikk så inn den skogsbilvegen som er vist på kartet. Det er en vei med bom, så jeg gikk fra hovedveien og fulgte veien til enden. Derfra orienterte jeg de siste hundre meterne opp til posten. Boksen ser du bildet av øverst i denne artikkelen.

I noen «cacher» finner du såkalte «travelbugs», forkortet «TB» eller Geocoins, forkortet «GC». Disse har et unikt nummer preget på seg. Dette er enheter du kan ta med deg og legge ut i neste «cach» du finner. Du skal ikke sitte på slike noe særlig mer enn to uker, da disse er laget for å sirkulere og det er små ettertraktede objekter for mange. Du «samler» slike ved å registrere de som «funnet», og da vil de stå på din liste over TB/GC funn for alltid på din konto på Geocaching.com.

Her er en «GC» (Geocoin) funnet på toppen av Vikersundbakken. Denne var tysk og har pr. dato reist: Tracking History (18558.4km ) View Map

På bildet holder jeg over «koden» – den skal du nemlig aldri vise på bilder. Den er unik for denne coinen og er det som kreves for at du skal kunne registrere den som et funn. Hadde jeg vist bildet av koden kunne folk registrert uten å ha funnet den, bare ved å se på bildet. Nå ligger denne i Venlund Koppergruve, enn så lenge.

Så ta beina fatt, reis på tur og finn cacher lokalt eller globalt 🙂 – langs veien eller langt til skogs eller fjells. God tur og god skattejakt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.