Hengekøyer har kommet for fult inn i friluftslivet de siste årene. Det startet nok med den etterhvert kjente og kjære TTTM-køya. Ticket To The Moon! Men i dag er det en rekke alternativer av både norskproduserte og andre alternative leverandører. I denne artikkelen skal jeg belyse fellesnevneren for de aller fleste køyene, nemlig opphenget.

Hva finnes av utstyr? Er dyrt bedre enn billig? Er det kvalitetsforskjeller på reimer og tau? og til sist litt «preik» om alternative løsninger for den kreative og kanskje kresne «hengekøye-entusiasten».

Det jeg formidler i denne artikkelen er egne erfaringer. Andre kan selvsagt ha andre meninger enn meg. Så les artikkelen med dette som perspektiv.

Selve opphenget
Køye-oppheng består i utgangspunktet av relativt enkle bestanddeler. Du trenger et par slynger (flat-tau). Har du ikke slynger er de flate nylonstroppene på «jekkestropp» fra Biltema et rimelig alternativ. Om du ønsker å være skånsom mot treet, noe du bør være, så bruker du flate stropper fremfor tau. Disse skal lage hver sin friksjons-lås på to trær som har passe avstand fra hverandre der køya skal henge. Noen liker at disse slyngene er lange slik at man får en lengde fra køya og inn til trærne. Personlig så fester jeg ofte køya rett i slyngen på ene siden og justerer bare høyden på der friksjons-låsen blir satt på trestammen til en passelig høyde. Dette begrenser mengden tau jeg trenger når tilstramming skjer kun på den ene siden av køya.

Normalt ønsker vi å ha litt fleksibilitet hva gjelder avstand mellom trær. Det løses med å ha et tau (6-8 mm tykkelse er ideelt) som festes inn i slyngen/friksjons-låsen på den ene siden og strekkes frem til køyens feste. Personlig henger jeg normalt denne i fot-enden av køya da den ofte blir den laveste siden av køyen. Uansett så må køyens høyde fra bakken justeres ved å heve eller senke friksjons-låsene som er surret/festet rundt trestammene. De må også justeres slik at køya henger på fester som er ca like høye for å ha en noen lunde rett køye (køye i vater).

Ridgeline
For å få rette vinkelen på «bananformen» på TTTM-modelene av køyer, altså køyer som henger i ligge-retningen, så bruker vi en «ridge-line». Dette er en tynnere line, feks. 3-4mm mellom krokene på selve køya. En «Ridge-line» skal være ca 83% av køyens lengde. Den vil gi køya en banan-form som vil gjøre det enklere å ligge på skrå i køya, som igjen gir deg en rettere liggestilling enn hva du vil få uten ridge-line. For detaljer se «Skogfar» sin video som jeg har delt her:

Skogfar sin video om Ridge line

Ulike behov og ulike ideer
Det finnes mye fancy utstyr. Selvsagt. Jeg har det meste selv og har forsøkt litt av hvert. Dette baserer seg på at jeg har drevet med fjellklatring tidligere i livet og har således en god del dyrt utstyr liggende ubrukt.
Men for kun bruk til hengekøya trenger man ikke stort annet enn svært billig og enkelt utstyr til opphenget. Så om du ikke er «stinn av daler» eller fullstendig utstyrs-freak så trenger du ikke så mye avanserte greier. Er du derimot litt hekta på «stasj» – så skal jeg belyse de avanserte mulighetene også, men først til de rimelige løsningene.

Billige løsninger (Biltema)
Biltema er stikkordet! Der finner du både flste stropper, tau og stålringer. Ringene bruker du til å lage en friksjonslås til strammemekanismen på selve køye-opphenget. Du trer rett og slett tauet gjennom to ringer som er festet i en karabin, tre så tauet en gang til igjennom, men nå bare gjennom den første ringen og ut. Vipps så har du en taubrems/friksjonslås. Ringene får du i flere størrelser, men jeg bruker 6mm ringen som har artikkelnummer: 25-1166, den koster 13,90 for en pakke med to stk. Akkurat hva du trenger. Så bruker jeg 6 mm tau (se bilde under), men du kan også bruke 8 mm om du vil ha litt tykkere tau. Ringene har en bruddstyrke på 300 kg og 6 mm tauet har en bruddstyrke på 160 kg. Så dette holder. Båt-karabiner, kjekt med 2 stk (10 mm bør du ha her, de har bruddstyrke 200 kg og konstant arbeidsbelastning 100 kg) som koster ca 20,- pr stk fra biltema. Dette holder i massevis. Til slyngene ville jeg gått for 8 mm tauet, som koster 32,90 for 10 meter. Da har du nok til 4 slynger på ca 2 meter (inkl. knuter) som kan kombineres eller henges alene avhengig hvor tykk trestammen er.

Så for den nette sum av ca 120,- får du komplett oppheng med totalt 20 meter 6 mm tau, 10 meter 8mm tau (til slynger), 2 karabiner og to ringer til friksjons-lås. Legger du på 35,- til får du også 30 meter med 4 mm ridge-line. Alt på Biltema!

6 mm tau fra Biltema. Bruddstyrke 160 kg 32.90/20 meter
8mm tau, Biltema. Bruddstyrke 200 kg. 32.90/10 meter
6mm ringer, 2 stk, Biltema. 2 pk/13.90
Tau 6mm i friksjonslås med enkle ringer

Både 8mm tau og 6mm tau fungerer i disse ringene, men jeg anbefaler uansett å legge en enkel sperreknute med dobbelt tau i knuten for sikkerhet skyld. Så kan man spørre seg hva man skal med ringer om man likevel må sikre dette, det beror på at med ringene så er det enkelt å stramme opp køya uten at tauet sklir tilbake før man har satt siste stikk. Om du sløyfer stikket, så vil det kunne glippe om du beveger deg i køya og friskjonslåsen får en liten vridning. Da ligger du på bakken før du vet ordet av det.

Her med sikkerhetsknute

Dyrere løsninger, men mer fancy for utstyrs-freaks…
Her skal jeg vise bruk av Petzel Tauklemme, rapellringer og tau-slynger. Dette er utstyr konvertert fra klatreutstyrsfronten og det koster deretter.

Først et bilde av mitt oppsett med tauklemme og 8mm «hjelpetau» i klatrekvalitet. Dette får du kjøpt på steder der de selger klatreutstyr og du vil selvsagt kjenne kvalitetsforskjellen fra Biltema-tau. I praksis er dette tauet mer glatt og det tvinner seg ikke. Du får kjøpt det priset pr.meter og i ønsket lengde fra rull.

her er det laget en løkke som køya henges i, så er det bare å stramme opp. Karabinen er hengt som bindeledd mellom slynga som henger rundt trestammen og selve tau-klemma.
Her er tauklemma oppslått. Du legger tauet (8mm-13mm) i sporet og legger «klemma» inn. Da vil du kunne stramme, men tauet går ikke andre veien i klemma.
Detaljer fra klemma.
Fjellsport leverer en tilsvarende klemme for 690,- + frakt, men sjekk på nett, prisene kan variere.

Når det gjelder slynger/tau til å ha rundt trestammen så bruker jeg personlig slynger. Det er flate nylon-reimer. Jeg har mye slikt liggende fra tidligere. Men du kan bruke hva som helst egentlig, men klatre-slynger kan du få kjøpt ferdige slik jeg har satt opp i regnestykket lenger ned her. Uansett så har jeg et lite utvalg av slynger i ulike lengder. Da kan jeg koble de sammen ved behov alt etter som hvor store trestammene er. Tykke trær krever faktisk litt lengde på slynga.

slynge fra mitt oppsett

8mm kvalitetstau – 22,- pr meter (på rull) fra Oslo Sportslager. Du må selv avgjøre hvor mange meter du trenger, det avhenger av hvor lange strekk mellom tre og køye du vil ha i fleksibilitet. Selv har jeg som sagt kun strammeline på en side av køya og da har jeg en line på ca 8 meter. Det er litt overkill og jeg bruker sjeldent mer enn 4 meter av lina.
Med 8mm tau så fungerer også de tykke rapellringene som friksjonslås. Disse er kjøpt på ebay, men de er ikke så veldig dyre i Norge heller. Rundt 50 lappen pr. stk. ville jeg tippe.

Så med dette oppsettet, med tauklemme (uten ringer) så vil du ende på 1302,- med følgende oppsett om du går til Oslo Sportslager:

Tauklemme, Petzel Croll 690,- (kan byttes ut med rimeligere ringer)
8 meter 8mm tau fra rull 176,- (22 kr x 8 meter)
4 x slynge (16mm/120 cm) 316,- (79,-/stk)
1 karabinkrok 150,- (fås i flere prisklasser fra ca 120,-)

Tau-kvaliteter
Hva er forskjellen på statisk tau (det som her omtales på rull til 22,- meteren) og vanlig tau? Jo, statisk tau strekker seg ikke. Det gjør billige tau. Men til dette bruket betyr det ikke nevneverdig mye om tauet strekker seg litt. Det blir litt mer slafsete i konsistensen, men det er mer følelsen av slitasje enn praktisk reduksjon i bruksverdien. Om du vil unngå dette, vel kjøp det dyre tauet fra klatrebutikken.

Så til det lille ekstra for entusiasten
Om du er på høyfjellet, der det ikke gror trær er det fortsatt mulig å henge. Da må du finne deg en fjell-kløft og bruke «nuts» eller «muttere». De finnes i ulike varianter og vil fint tåle vekten av deg i hengekøya.

Små kiler av ulik størrelse til bruk med karabin-krok

Eller litt større saker om sprekkene er større…

Her er litt større «muttere». Legg merke til de ulike sidene som gjør det enklere å kunne tilpasse de til ulike sprekker i fjellet.

Da har jeg skissert en rekke løsninger for oppheng til hengekøye, både billige og dyre løsninger. For den enkle friluftsmann og kvinne og litt for de mer ambisiøse og utstyrs-orienterte brukerne.

Håper du fant nyttige innspill eller informasjon du kan bruke i din egen vurdering av dine behov.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.